пʼятниця, 23 жовтня 2020 р.

12 ознак, що дитину варто показати психіатру або як не пропустити розлад аутичного спектру у ранньому віці

12 ознак, що дитину варто показати психіатру або як не пропустити розлад аутичного спектру у ранньому віці
1. Відсутнє мовлення або затримка мовного розвитку
 У нормі перші слова у дітей з'являються в рік-півтора, а прості речення - в півтора-два. Якщо у дитини не так, треба йти до фахівця і шукати причину. Буває і навпаки, коли перші слова з'являються до 6-10 місяців, а потім до півтора-двох років зникають, або призупиняється розвиток мови. Втрачається інтерес до іграшок, книжок, спілкування. Батьки часто пропускають цей момент, але ж мова у дітей формується тільки до 5 років. 
2. Особливі гри в ранньому дитячому періоді
Нормальна гра - це стукіт, кидання, кусання. Аномальна гра - це крутіння, обертання іграшок або предметів. Вчені відкрили, що малюки до року в нормі воліють до м'яких іграшок. Діти з аутичним спектром розвитку воліють до твердих іграшок, які вибирають самі без допомоги батьків. 
3. Ігри з упорядкуванням предметів 
Діти з розладами аутистичного спектру вибудовують предмети або іграшки в ланцюжок або вежу. У горизонтальну або вертикальну. Вони роблять це спонтанно. При цьому зазвичай систематизують їх за розміром, кольором і формою (трикутники, квадрати, кола). 
4. Відсутність або недостатня реакція на своє ім'я, людську мову 
Симптомом аутистичного розладу може бути, коли дитина не тягне ручки до мами, коли вона хоче взяти його з ліжечка, не стежить за батьками. 
5. Біг або ходьба по колу 
Діти з розладом аутистичного спектру періодично ходять навшпиньках, бігають по колу, кружляють на місці або у них спостерігається біг туди-сюди (як маятник). Тут не важлива частота, тому що говорять "він робить, але рідко", а важливий сам факт. Треба відразу починати шукати причину, бити на сполох, тому що зазвичай там не тільки ця ознака, є й інші. У більшості дітей з віком частина симптомів йде, частина видозмінюється.
6. Маніпулювання рукою дорослих 
Дитина бере руку і використовує її як інструмент, щоб з її допомогою щось дістали, дали йому або зробили. При цьому діти не використовують мову і жести. Насправді, використання руки як інструменту - це теж симптом аутизму в ранньому віці, який з часом може зникнути. 
7. Гримаси 
Дитина як би примружується, кривляється перед дзеркалом, Найчастіше вона це робить в той час, коли знаходиться в стресі або засмучений. 
8. Вибірковість в їжі 
Цей стан, коли дитина уникає якихось видів продуктів, які йому необхідні, або за кольором, або за текстурою, або по запаху. Часто вони не люблять жорстке м'ясо, рибу, не їдять червоні або помаранчеві фрукти або овочі. Це теж ознаки аутистичного спектру розвитку. Для їх подолання потрібно дитину залучати до процесу покупки, приготування їжі, але робити все це дуже поступово. 
9. Надмірна або знижена чутливість до гучних звуків, яскравого світла, різких запахів, дотиків.
Такі малюки гостро реагують на гучні звуки, закривають вуха, нюхають предмети або їжу, не люблять етикетки на одязі, колючі речі. Також діти з аутичними розладами не люблять мити голову, стригти волосся і нігті. 
10. Проблеми зі спілкуванням 
Такі діти не можуть знайти спільну мову з однолітками. На вулиці така дитина поруч з дітьми, але не разом з ними. Він спостерігає і намагається спілкуватися, хоче познайомитися, але не знає як. Ці діти вважають за краще грати з більш старшими дітьми, частіше з дівчатками, які більш терпимі, що не проганяють його, беруть в групу і опікають. Або краще спілкуватися з дорослими, а з дітьми взагалі не спілкується. 
11. Не проявляють інтерес до іграшок 
Діти цікавляться не іграшками, а неігровими матеріалами: інструментами, кухонним посудом, пластиковими пляшками, дверима, шафами, люблять кнопки, пульти, флакони від духів, включають - вимикають світло, переливають воду.
12. Упертість, негативізм і опір будь-яким змінам Будь-яка зміна в звичному режимі, навіть невелика, викликає у них стрес і погіршення психічного стану (стають вередливими, плаксивими, збудливими, відмовляються підкорятися). Наприклад, при зміні одягу при різких змінах погоди або при раптовій відміні запланованих заходів таких як похід в кіно, цирк, в гості. З такою дитиною, коли треба йти на дитячий майданчик, завжди доводиться ходити по одній і тій же дорозі.

http://ivona.bigmir.net/deti/447095-12-povodov-obratit-sja-k-detskomu-psihiatru

Немає коментарів:

Дописати коментар