пʼятниця, 23 жовтня 2020 р.

10 відомих дитячих психологів і їх досягнення


10 відомих дитячих психологів і їх досягнення 
Зигмунд Фрейд - відомий дослідженнями і теоріями в області психо-сексуального розвитку, роботи Фрейда в галузі дитячої психології визначають п'ять етапів розвитку дитини: оральний, анальний, фалічний, латентний і генітальний. Він припустив, що якщо дитина пережила тривогу, протягом формування будь-якого з цих етапів, то в підлітковому віці це може обернутися неврозом.

Джон Боулбі - британський дитячий психолог, найбільш відомий за його роботи в теорії прихильності. Боулбі опублікував трилогію творів подальшого розвитку цієї теорії, яка з часом стала використовуватися з домінуючим підходом в вивченні соціального розвитку дітей.

Анна Фрейд - дочка Зігмунда Фрейда, засновника дитячої психології, і піонер концепції захисних механізмів в організмі.

Мері Ейнсворт - багато сприяла дослідженням в області теорії прихильності; розробила оцінку "дивних ситуацій", під час яких дітей залишали в спокої в кімнаті ненадовго, потім возз'єднували з матір'ю. Це дослідження привело її до висновку, що в у дітей є три типи прихильності. Ейнсворт була піонером в розумінні феномена розвитку дитини.

Ерік Еріксон - розробив теорію стадій психо-соціального розвитку, досліджуючи події протягом усього життя, з дитинства до зрілого віку, до старості. Навчався з Ганною Фрейд, і так же займався психологією дитячої прихильності.

Мелані Кляйн - новатор в психоаналізі дітей і немовлят. Вона розвинула теорію про те, що діти ніби як запрограмовані на відносини між собою в майбутньому тим, які відносини з народження з батьками.

Жан Піаже - Піаже досліджував ту ж теорію етапів розвитку дітей, що і Еріксон. Піаже припустив, що це були етапи інтелектуальних здібностей дітей. Цей психолог один з перших визнав, що діти мають іншу думку, ніж дорослі.

Сідней Біжу - Біжу був прихильником поведінкової терапії при лікуванні психологічних розладів у дітей, таких як аутизм і синдром дефіциту уваги.

Ганс Штейнер - професор психіатрії і поведінкових наук, дитячої та підліткової психіатрії в Стенфордському університеті. Прихильник розвитку психопатології.

Сер Майкл Раттер Л. - перший консультант з дитячої психіатрії в Великобританії. Його часто називають батьком дитячої психології; професор еволюційної психопатології в Інституті психіатрії королівського коледжу Лондона.


Немає коментарів:

Дописати коментар