субота, 12 листопада 2022 р.

Хімія щастя


Хімія щастя
Хімія щастя - це про гормони, які впливають на наш психічний та фізичний стан.
Для підтримки стабільної роботи дофамінових шляхів необхідно дотримуватися нескладних рекомендацій.
Харчуйтеся правильно. Вживання шкідливої їжі з високим вмістом простих вуглеводів, штучних жирів і харчових добавок теж можна віднести до категорії шкідливих звичок, які заважають злагодженій роботі ендокринної системи, мозку та інших органів.
Їжте потрібні продукти. Як ми з’ясували раніше, сировиною для виробництва дофаміну служать дві незамінні амінокислоти: фенілаланін і тирозин. Вживаючи продукти з високим вмістом даних амінокислот, можна забезпечити умови для безперебійного синтезу глутамату. Ось перелік продуктів харчування, яким слід приділити особливу увагу: арахіс, мигдаль, волоський горіх, насіння соняшнику, бобові, у тому числі соя і сочевиця. Засвоєння тирозину і фенілаланіну підвищується в присутності заліза, міді, а також вітамінів С, В6, В3.
Підтримуйте фізичну активність на належному рівні. Під час тренувань відбувається вироблення ендорфіну і адреналіну, які за допомогою ряду хімічних перетворень запускають секрецію дофаміну.
Відмовтеся від шкідливих звичок. Будь-які штучні стимулятори порушують роботу рецепторів, чутливих до дофаміну.
Дотримуйтесь режиму. Важливо приділяти здоровому сну не менше 7 годин на добу.
Регулярно займайтеся сексом. Інтимна близькість надає потужний вплив на збереження гормонального балансу.
Займайтеся саморозвитком, покращуйте свої професійні навички і підвищуйте самооцінку.
Підтримуйте доброзичливі і поважні взаємини з близькими людьми і колегами по роботі. По можливості уникайте конфліктних ситуацій. Вчіться вирішувати проблеми, налагоджуючи конструктивні взаємодії з оточуючими.
Заведіть звичку винагороджувати самого себе за будь-які, навіть самі незначні досягнення: у побуті, на роботі, в особистому житті. У ролі заслуженої нагороди можуть виступити, наприклад, похід в масажний салон, в кафе, в баню, купівля предмета одягу, приємної дрібнички, або навіть проста, щира подяка, звернена до самого себе.
Ситуації і поведінка, які посилюють виробництво ЕНДОРФІНІВ
Дія ендорфінів допомагає нам відчувати щастя і зменшувати хворобливі відчуття як фізично, так і емоційно. Було відмічено, що деякі види діяльності та ситуації сприяють їхньому виробництву, таким як наступне.
1. Сміх
Дослідження показують, що сміх чесно виробляє ендорфіни. Жарт і почуття гумору можуть допомогти нам, як собі, так і іншим, покращити наш настрій і зробити нас щасливішими.
Перейти до сесій терапії сміху Було також показано, що він має певний рівень ефективності, тому що сміх, як правило, заразний через активності дзеркальних нейронів. Насправді, навіть якщо це не чесний сміх, м'язові зусилля вже викликають секрецію ендорфінів, що, у свою чергу, полегшує появу справжнього сміху..
2. Виконання мети
Факт досягнення бажаного також дає нам глибоке задоволення, що призводить до збільшення виробництва ендорфінів. Почуття досягнення і досягнення мети, чи є зовнішня винагорода чи ні, покращує наше благополуччя. Особливо, коли рівень зусиль був високим.
3. СЕКС
Підтримання відносин задовільним чином є іншою діяльністю, яка генерує високий рівень ендорфінів. Насправді, поряд з іншими речовинами, такими як окситоцин і прогестерон, ендорфіни виводяться відразу після оргазму.
4. Фізичні вправи
Загальновідомо, що заняття спортом генерує ендорфіни. Зокрема, рекомендуються серцево-судинні та аеробні вправи, оскільки вони забезпечують більш високий рівень фізичних зусиль, більшого почуття досягнення і більшої подальшої задоволеності..
5. Розслабтеся
Синтез ендорфінів залежить не тільки від виконання певної дії. Багато разів достатньо просто розслабитися. Приймаючи ванну, слухаючи музику, читаючи щось для задоволення або просто медитуючи, можна створити багато ендорфінів, особливо після стресового дня.
6. Сон
Підтримання гарної гігієни сну є важливим для підтримки виробництва ендорфінів. Саме тому після гарного нічного сну ми зазвичай прокидаємося в гарному настрої, і навпаки, в разі поганого сну. Задовільний сон полегшує позитивне ставлення і наявність енергії, необхідної для виконання будь-якої діяльності.
7. Ласки, поцілунки і масажі
Фізичний контакт з іншою людиною припускає, загалом і припускаючи, що ні особа, ні ситуація, в якій ми перебуваємо, не викликають зіткнення, збільшення виробництва ендорфінів, якщо це робиться з певним рівнем точності. Якщо є позитивна емоційна зв'язок з людиною або з якими здійснюються ці дії, збільшення виробництва ендорфінів набагато більше. Знижує рівень кортизолу і артеріального тиску, крім поліпшення зв'язку з іншою людиною.
8. Закохайтеся
Не раз говорилося, що любов - це як наркотик. Правда в тому, що цей вираз більш правильний, ніж ви думаєте, тому що почуття щастя і задоволення, які ми відчуваємо, коли ми закохуємося, виробляються на біохімічному рівні ендорфінами, поряд з іншими речовинами, такими як дофамін і норадреналін..
9. Уайтін, що кусає хвіст
З огляду на різні ситуації або заходи, які викликають викид ендорфінів, можна усвідомити, що, загалом, це так факт почуття гарного чи щасливого, що викликає вивільнення цих речовин. Таким чином, можна спостерігати, що хоча ендорфіни провокують відчуття щастя, це почуття щастя, у свою чергу, викликає синтез ендорфінів. Таким чином, дозволяючи собі насолоджуватися малими моментами щастя, нас в той момент радіє, а також, що ми маємо більше подібних моментів.
СЕРОТОНІН - ШЛЯХИ СТАБІЛІЗАЦІЇ
1. Їжте продукти, багаті на триптофан – це амінокислота, яка бере участь у виробництві серотоніну. Введіть в раціон яйця, молочні продукти, пісне м’ясо, горіхи і насіння.
2. Підіть на масаж. Така процедура допоможе відволіктися від проблем і стресів, а це в свою чергу знизить рівень кортизолу – гормону стресу, який блокує вироблення серотоніну.
3. Додатково вживайте вітаміни B12 і B6, які беруть участь у виробництві серотоніну. Деякі дослідження свідчать, що така міра допомагає побороти депресію.
4. Частіше проводьте час на сонці. Недолік сонячного світла викликає дефіцит вітаміну D, який теж впливає на ваш настрій.
5. Збільшіть споживання магнію. Він допомагає контролювати кров’яний тиск, регулювати функцію нервових клітин, підвищуючи рівень серотоніну. Магній можна знайти в натуральних добавках і таких продуктах, як банани і риба.
6. Мисліть позитивно. Вплинути на свій настрій ви можете також і силою думки. Як кажуть, не можеш змінити ситуацію – зміни ставлення до неї.
Ваше ставлення до світу подібне на коробку кольорових олівців, якими ви розмальовуєте все навколо. Якщо зафарбувати все сірим, не залишиться місця для яскравих кольорів. Додайте яскраві фарби з допомогою гумору – і картина зміниться.
7. Їжте менше цукру. При низькому рівні серотоніну з’являється тяга до солодкого. Але вживання цукерок і тортиків не вирішить проблему, просто ненадовго полегшить ваш душевний стан.
8. Почніть медитувати. Така практика підвищить рівень кислоти під назвою 5-HIAA в мозку, яка безпосередньо пов’язана з серотоніном.
Щоденна медитація зменшить стрес, знизить виробництво кортизолу та інших гормонів стресу і збільшить рівень серотоніну в крові.
“Медитація – це двері до безмежної сили. Медитація – це двері до надсвідомості”.
9. Займіться спортом. Будь-яка діяльність, яка збільшить швидкість вашого пульсу і розжене кров, також сприяє виробництву серотоніну.
Завдяки виконанню фізичних вправ в організмі підвищується рівень ендорфінів, які швидко покращують настрій.
10. Компенсуйте дефіцит вітаміну С, який є природним антидепресантом. Прийом вітаміну С значно підвищує настрій, хоча цей вітамін ніяк не пов’язаний з виробленням серотоніну.
11. Подбайте про себе.

Окситоцин
фізичний контакт
Окситоцин запускає роботу системи винагороди, яка активується і деактивується в романтичних стосунках.
Підвищення рівня окситоцину відбувається не тільки під час фізичного контакту в сексуальних відносинах. Як правило, обійми, поцілунки і ласки теж сприяють прискореної його вироблення. І для цього не обов’язково мати сексуальні контакти і навіть партнера. Обійми, поцілунки і ласки можливі з друзями, членами сім’ї і навіть домашніми тваринами.
слова підтримки
Отримання компліменту може вас підбадьорити, втішити і підвищити самооцінку. Слова підтримки можуть навіть викликати у вас відчуття того, що вас люблять і цінують. Також почуття щастя стає сильнішим, коли ви самі говорите компліменти комусь іншому.
Слова – це потужний інструмент, який покращує самопочуття всіх навколо. Вони можуть нести в собі доброту, співчуття і любов. А ще вони зближують нас з іншими людьми, що призводить до підвищення рівня окситоцину у обох людей.
Уміння слухати інших
Уміння слухати – це відмінний спосіб підвищити рівень окситоцину. Кожному хочеться відчути визнання і знати, що його чують і приймають. Коли ви фізично присутні під час розмови з іншою людиною, це створює між вами зв’язок. Якщо ви слухаєте уважно і ігноруєте всі відволікаючі фактори, це дарує вам ні з чим не порівнянне відчуття винагороди.
Слухайте очима, не відволікаючись на свій телефон і що-небудь інше. Чи не розпиляйтеся між декількома справами, коли людині потрібна ваша увага. Направте всю свою увагу на того, хто з вами розмовляє. Дивіться йому в очі, поки він говорить.
медитація
Медитація розслабляє тіло і розум, звільняючи останній від стресу. Як правило, ми розглядаємо медитацію як традицію, яка своїм корінням сягає глибоко в східну культуру. Але це не означає, що інші люди теж не можуть скористатися її силою.
У західній культурі слово «медитація» походить від латинського терміна «meditatio», який спочатку вказував на тип інтелектуального вправи. Медитація – це досить ефективний інструмент релаксації як для тіла, так і для розуму. Отже, під час таких занять відбувається вироблення окситоцину, якщо тільки ви не перебуваєте в небезпечній ситуації. Такий баланс знижує кров’яний тиск і розблокує всі органи чуття.
Фізичні вправи
Фізичні вправи не тільки підтримують ваше тіло у формі. Вони підвищують рівень ендорфінів і окситоцину, а також стимулюють надходження кисню в мозок та інші частини тіла. Вироблені в мозку гормони під час тренування теж приносять велику користь.
Щоб відчути цю користь, вам не потрібно йти в спортзал, на пробіжку або велопрогулянку, якщо ви не можете або не хочете цього робити. Прогулянки і простих вправ на дому теж цілком достатньо, щоб у вас виробився окситоцин і ви швидко відчули себе краще.
сльози
Дослідження показали, що спроби контролювати свої емоції знижують рівень окситоцину. Накопичення енергії, викликане придушенням своїх почуттів, призводить до появи стресу і фізичних проблем.
Сльози – це спосіб звільнення від цієї енергії. Подумайте про те, що ви відчували після того, як поплакали. Ви напевно відчували розслаблення, як ніби провели цілу годину за медитацією або якоюсь нескладною вправою. Тому вплив плачу на вироблення окситоцину схоже на вплив чинників, описаних вище в статті.
Будьте щедрими по відношенню до інших людей
Ми відчуваємо себе добре, коли даємо іншим, а інші дають нам. Благородство і щедрість, як і безкорислива готовність подарувати іншій людині свій час приносить нам почуття вдячності і єднання, тим самим сприяючи виробленню величезних обсягів окситоцину.
Ще один жест, що провокує викид окситоцину, це підношення комусь подарунка від чистого серця. Для цього вам не потрібен привід у вигляді великого досягнення або святкування річниці. Виробленню окситоцину сприяють теплі думки про іншу людину і бажання зробити його щасливим.

Немає коментарів:

Дописати коментар