вівторок, 10 травня 2022 р.

Як допомогти дитині на відстані

Як підтримати дитину на відстані:

1. Намагатись, щоб у вас зберігався стабільний контакт з дитиною - спілкуйтеся і/або переписуйтеся щодня. Бажано щоб це також були певні сталі години, на котрі дитина (чи діти) чекає та знає, що це саме ваш час. Наприклад це може бути вечірній час перед сном, коли ви розповідаєте дитині казку. Але!! В жодному разі не підведіть дитину і не беріть зобов’язань, які не зможете виконувати. Тоді краще не обіцяти.

Звичайно, коли тато на передовій, то не завжди буде вдаватись мати такий стабільний контакт. В такому випадку дитині варто наголосити, що тато пам’ятає, любить, сумує і за першої можливості буде писати чи телефонувати.

2. Можна надсилати протягом дня смайлика чи писати: «Люблю, обіймаю» чи «Бажаю цікавого дня». Або награти голосовим повідомленням – рідний голос зарядить дитину любов’ю і безпекою.

3. Давайте можливість дитині виговоритись, посердитись чи навіть поплакати – це нормально. І якщо ми, дорослі, не завжди можемо вмістити емоції у слова, то для дитини (особливо маленької) плач інколи є єдиним способом повідомити про свої переживання. Адже як і ми, дитина проживає страх, напругу, сум, відчай через розлуку з батьком, друзями, домівкою. Це нова реальність до якої треба звикнути на невизначений період.

4. В розмові варто запитувати дитину, що робить, що планує сьогодні/завтра робити? А також розповідати дитині чим займаєтесь ви і що будете ще робити протягом дня.

5. Допоможе зняти напругу і дитині і вам кількахвилинна гра, яку можете обрати чи придумати з дитиною: пригадати всі спільні подорожі чи назвати 2-3 смішні моменти з них, або ж назвати слово і до нього 5 асоціацій. Тут можна імпровізувати. Або ж дитина малює заздалегідь малюнок (якісь предмети чи символи) – надсилає Вам фото, а Ви в розмові з дитиною маєте вгадати, що дитина намалювала.

6. Якщо є можливість щовечора читайте вголос дитині казку – це буде створювати дитині безпечне місце і нагадувати про домівку. Або ви можете придумувати казку з персонажами, які б хотіла дитина бачити у цій казці.

7. Інсталюйте та підтримуйте у дитини надію в те, що невдовзі, коли в країні буде спокійно, ви знову будете разом. Як будете читати казку на ніч, які активності організуєте. Дитині важливо розуміти, що актуальна ситуація є вимушена і вона не буде тривати завжди, що дитина повернеться до свого звичного життя.

8. Також для дитини важливо мати іграшку, листівку чи предмет, який нагадуватиме дитині про вас. Для маленьких дітей краще підійде подарований вами іграшковий ведмедик чи зайчик, який завжди буде поруч та про якого ви розпитуватимете при розмові - як іграшка почувається, чи він у безпеці та чи ваш малюк вкладає його поруч з собою спати, коли йде до ліжка? Таким чином, іграшка водночас нагадуватиме дитинці про вашу турботу і підтримку навіть тоді, коли ви не поруч. В психології це називають «перехідний об’єкт», який дозволяє зберегти прив’язаність і тепло стосунків. Для підлітка таким перехідним об’єктом може бути лист, листівка чи повідомлення від вас з добрими словами про те, якою важливою є для вас ваша дитина та ваші стосунки. 

9. Чудовим підтримуючим ритуалом буде, якщо ви з дитиною придумаєте якусь мотивуючу фразу, відому лише дитині і вам, і цією фразою, наприклад, завершувати розмову. Наприклад: «Завжди тримай хвоста догори!»

Оксана Міраі, Мар’яна Франко
Психологічна студія Сенс

Немає коментарів:

Дописати коментар