вівторок, 8 лютого 2022 р.

На нервах: як успішно виступити в складній ситуації#досягай

На нервах: як успішно виступити в складній ситуації
#досягай

Групова співбесіда. Найважливіше засідання ради директорів. Презентація для інвесторів. 

Якщо ви бували в одній з цих ситуацій, то знаєте, як важко часом говорити впевнено, розбірливо і переконливо. Навіть якщо ви розумієте, що ваша промова хороша, виступ помітно ускладнюється, коли ставки високі. Ви не можете точно проконтролювати результат - але можете контролювати те, як говорите в даний момент. Ось кілька порад, як добре показати себе навіть в найбільш страшних умовах. 

1. Зосередьтеся на тому, що ви хочете сказати, а не на тому, що люди хочуть почути 

В першу чергу, потрібно зберігати зосередженість. Якщо ви занадто старанно намагаєтеся зрозуміти настрій аудиторії і підлаштувати свій виступ під нього, ви можете повністю втратити концентрацію. Вам може здатися, ніби ви розумієте, що ваша аудиторія хоче почути, але ви не телепат. Звичайно, їхні очікування важливі, але не будьте занадто одержимі прагненням догодити всім. 

Перш за все, ви їх не знаєте. Можливо, вам дещо відомо про їхній досвід і у вас є якісь уривки інформації, отримані від колег, але часто ви не дуже-то добре знаєте людей, з якими говорите. Крім того, коли ви сидите напроти трьох або чотирьох VIP-персон, кожен з них може хотіти абсолютно різного. 

І не розраховуйте на сильний зворотний зв'язок від вашої аудиторії. Досвідчені інвестори і рекрутери вміють бути незворушними; вони будуть ввічливі і професійні, але не обов'язково стануть розкривати свої враження. При цьому важливо пам'ятати, що ці незворушні погляди не мають до вас ніякого відношення. 

Як правило, чим вищий рівень вашої аудиторії, тим менш емоційною вона буде (принаймні, тим більш стримані вони будуть в плані вираження емоцій). Тому постарайтеся не переживати, про що вони думають. Скажіть те, що збиралися сказати - від щирого серця. Це єдине, що ви можете контролювати. 

2. Поділіться незвичайним фактом про себе 

У напружених ситуаціях потрібно справити хороше враження, але спроба якось виділити себе може здатися ризикованою. Є кілька простих способів зробити це, не піддаючись ризику: це переконливі образи, барвисті приклади або зворушливі історії. 

На нещодавній зустрічі я попросив свою команду поділитися моментами, коли вони успішно справлялися з якимись перешкодами - стандартне запитання на співбесіді. Найбільш пам'ятною стала розповідь працівника, який жив від зарплати до зарплати, перш ніж прийшов на роботу до нас. Він зіткнувся з вибором - або зробити крок назад і залишитися зі своїми батьками в Каліфорнії, або піти за своєю мрією і відправитися на холодний, морозний Середній Захід - що саме по собі є пригодою для уродженця західного узбережжя. Повернутися додому було безпечніше, але він ризикнув і переїхав до Міннесоти. Рішення окупилося не тільки для його кар'єри, а й для моєї компанії, якій пощастило отримати такого співробітника. 

Особиста історія не повинна бути абсолютно приголомшливою, барвистою, такою, що запам'ятовується. Її мета - прояснити ваші цінності, ідеї і досвід, які зробили на вас найбільший вплив. Зробіть це, і ви зможете виділитися навіть у грі з високими ставками.

3. Починайте кожен новий виступ з нагадування про попередній

Нещодавно генеральний директор однієї великої корпорації найняв мене, щоб допомогти деяким топ-менеджерам краще виступати на радах директорів. Однією з найбільших проблем цих засідань було те, що він називав «ванна мізків»: все, що потрапило туди під час зустрічі, в кінці повністю «зливається», так що важко зрозуміти, чи пам'ятають люди щось з того, що сталося напередодні. 

Це проблема для ораторів, яким потрібно, щоб VIP-аудиторія пам'ятала їх виступ під час наступної зустрічі. Тому ніколи не зайвим буде нагадати контекст. Наприклад, якщо ви зустрічаєтеся з командою інвесторів вдруге, виділіть одну-дві хвилини і нагадайте основні моменти вашої першої презентації. 

Створюючи контекст для нового виступу, ви тим самим затикаєте ці діряві ванни. Точно так само під час затяжного процесу співбесід варто періодично нагадувати про факти, які грають на вашу користь. 

4. Залиште нервозність для вступної частини 

Коли ви виступаєте в умовах високого тиску, неминуче виникає тривога. Деяким людям легше впоратися з цим завданням, ніж іншим. Щоб заспокоїти нерви, спробуйте транслювати напругу в ритм виступу. Почніть сильно, використовуючи, наприклад, серію питань: 

Які проблеми ми подолали в минулому? Які проблеми ми повинні подолати прямо зараз? Які проблеми нам, можливо, буде потрібно подолати в майбутньому? 

Ви також можете повторювати такі фрази, як «Подумайте про А. Подумайте про Б. Подумайте про В». Якщо ви зможете увійти в ритм з самого початку, то дасте вихід цій тривозі і знайдете власні зони впевненості. Ритм - це один з методів, які допомагають впоратися з нервозністю. 

Навіть найсильніші оратори можуть зіткнутися з проблемами, коли ставки дуже високі. Але якщо ви будете тримати ці стратегії в голові, то зможете виступати сильно і цілеспрямовано, навіть якщо перенервували на початку.

Автор: Анетт Грант
Джерело: ideanomics.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар