понеділок, 19 квітня 2021 р.

Подолання страху

ВПРАВИ, ЯКІ ДОПОМАГАЮТЬ ДІТЯМ ПОДОЛАТИ СТРАХИ

Малюємо страх. (з 5 років)
Дитині можна запропонувати намалювати на альбомному аркуші паперу свій страх. По ходу малювання задаються питання, які спонукають її розвивати сюжет малюнка, збагачувати палітру використовуваних колірних тонів. Якщо питання не допомагають досягти цього результату, то даються прямі вказівки: «Давай поряд з будинком намалюємо хлопчика, який вийшов погуляти», «Давай зробимо одяг яскравим, різнобарвним» і т. д. Завдання полягає в якомога більш деталізованому розгортанні сюжету, підвищенні і яскравості кольору, виразності колірних поєднань, використанні широкої різноманітності колірних тонів. Після того, як діти намалювали страх відбувається обговорення. Психолог в процесі обговорення ставить наступні запитання:
- Як ти назвав свій страх?
- Скільки йому років?
- Де він проживає?
- Що він відчуває?
   Дитину потрібно розпитати про те, що вона намалювала, таким чином познайомившись зі своїм страхом (дізнатись його слабкі і сильні сторони). Вкінці запитати: «А що тепер хочеш з ним зробити?»

Малюємо веселку сили
На альбомному аркуші паперу дитині пропонується намалювати веселку за допомогою пластиліну. Спочатку слід підготувати з різних шматків пластиліну кольорові кульки. Потім потрібно запропонувати дитині розмазати кульки пластиліну по аркушу паперу, повторюючи вголос: «Я сильний», «Я сміливий».

Казкотерапія – «лікування» казками. Коли дитина шукає внутрішні ресурси у власній особистості. В казках часто переплітаються реальність з вигадкою. Казки можна як складати для кожної дитини окремо, так і використовувати ті, що є в наявності. У важкій ситуації, якщо дитина знайде для себе підходящу казку, вона може її прослухати або перечитати безліч разів, поки не наповниться потрібними силами для розрішення ситуації.

Вправа: "Перетворювач"
Дорослий: А я знаю вірний спосіб позбавлення від страху: "страшилку" перетворити в "смішинку". Прямо скажемо, ваші чудовиська - дуже неприємні особи. Але їх злодійську гідність знижують бородавки або смішні капелюхи і черевики з помпонами. Домалюйте своїм страхам те, в чому вони смішно виглядатимуть. (Діти малюють.) А тепер подивіться на свої малюнки і скажіть, чи варто їх боятися, смішних, незграбних, обірваних?

Немає коментарів:

Дописати коментар