понеділок, 19 жовтня 2020 р.

Як бути ефективними, коли думки охоплюють емоції?

Як бути ефективними, коли думки охоплюють емоції? Зараз усім нам як ніколи знайоме це відчуття.
А як щодо того, щоб спробувати цікаві вправи для контролю над емоціями від нашого психолога пані Людмила Джими? Виконуйте їх, коли розумітимете, що потребуєте маленького перезавантаження.
 "Контроль — це не заборона, а "самонаказ", самоуправління. Якісний самоконтроль допомагає використовувати весь "букет" та весь спектр різнобарв'я нашого настрою.
Будь-який стан: "сум", "тривога", "активність", "осяяння", "радість" та інші — дуже потрібні кожному з нас. Це говорить про нашу відкритість та справжність. Компанія Hanson Robotics наділила робота Софію 60 емоціями і пишається цим. А тільки відтінків емоційного тону відчуттів визначено більш ніж 50 000, і кожна жива людина володіє ними!
Тому пропоную декілька вправ по контролю над своїми емоціями.
 Вправа перша: "Від суму до радості".
Візьміть чистий аркуш паперу та напишіть всі емоції, позитивні та негативні, які ви часто відчуваєте (не менше 7-10). Над назвами емоцій намалюйте мініпортрети чи смайлики. Тепер виріжте свої картинки, перемішайте та викладіть знову перед собою від емоцій негативного стану до емоцій позитивного стану. Залиште перший, три посередині, на свій вибір, та останній позитивний малюнок-підпис. Зайві відкладіть. Перед дзеркалом мімікою відобразіть кожен зі станів. На останньому позитивному малюнку-підписі затримайтесь довше. Зафіксуйте цей стан та запам'ятайте. Це ваша переможна сходинка емоційного успіху.
 Вправа друга: "Склянка води".
Наш співрозмовник в діалозі є джерелом нашого ресурсу. Він може нас спустошувати або наповнювати емоціями. Витримка — головний наш "козир". Тож уявний співрозмовник — "вода", а ви — "склянка". Поставте склянку у піддон. Тонкою цівкою наливайте воду в склянку до повного налиття. Запам'ятайте звук води від початку наливання та до повних країв. Повторіть спробу вже із заплющеними очима. Спробуйте вгадати по звуку, що склянка повна і вода не пролилась. Контроль удався! Це — наступна переможна сходинка до успішного контролю емоціями.
Вправа третя: "Кулька".
Візьміть нитку 30 см будь-якого кольору та шматок вати. Зробіть кульку з вати та прив'яжіть до неї нитку. Кінчик нитки тримайте в руці. Вдихніть побільше повітря та дуйте на кульку з ватки. Намагайтеся підняти кульку вище. Три- чотири таких видохи буде достатньо, щоб досягнути поставленої мети — кулька нагорі під вашим повітряним контролем. І киснем мозок наповнили, і відпочили.

Тож тримаймо емоції під контролем та успішно користуймось букетом емоцій! 
Успіхів!

Немає коментарів:

Дописати коментар