неділя, 19 квітня 2020 р.


Трішки про арт-терапію з психології та писанки

Я люблю психологію, люблю малювати, а ще в переддень Великодня розмальовувати писанки… Вирішила спробувати знайти наукове обґрунтування поєднання цих цікавих для мене справ.

Для людини, що вперше побачила Писанку , не завжди зрозуміло - як пов'язана традиційна Писанка та психологія? Писанку можна розглядати як багатогранне явище - і з точки зору етнографії, і прикладного мистецтва, і в тому числі - як арт-терапію .
Засновники арт-терапії, психоаналізу, розглядали цю методику як сублімацію, тобто переклад внутрішніх негативних переживань в творчість. Всім відомо – вираження наших переживань, навіть просто через слово, чи через будь-яку іншу діяльність - вже приносить полегшення. Розглядаючи це відображення внутрішніх переживань, можна досліджувати їх причини, а далі можливо і корекцію.
Традиційно у всіх культурах в тій чи іншій формі існували способи душевного і тілесного зцілення: шамани, цілителі або старійшини роду в разі необхідності проговорювали, проспівували або промальовувал ті самі початкові "правильні" образи влаштування світу і людини. Тим самим виправляли Світ, лікували хвороби, допомагали подолати труднощі. Відтворення в різних формах цих ідеальних "божественних" образів, що дійшли до нас у вигляді міфів - це загальна для всіх народів, підтримувана тисячолітньою історією, традиція.
І вона з психологічної точки зору ще далеко не вивчена. Але вона "працює". Не будемо забувати - традиційна культура дуже дбайлива, зберігає саме те, що дійсно корисно для життя. Писанка - яскравий приклад подібної традиції.

Візерунки писанок не випадкові і не довільні. Кожен має своє призначення, свій сенс, передавався з покоління в покоління і в основі своїй не змінювався.
За старих часів Писанка супроводжувала людину все життя. Жінка, чекаючи дитину, розписувала Писанки з квітами або птахами - це символи душі, яка повинна прийти в цей світ. Писанку клали в колиску дитині, її дарували на весілля з побажаннями молодим, нею поминали предків ...
При цьому, писанки написані різними людьми, будуть дуже різними. І в цьому можна побачити багато для себе корисного. Очевидні недосконалості і перешкоди: невпевнена рука, або, навпаки, надмірна жорсткість, складності з послідовним втіленням образу, нетерпіння, невдоволення собою, втрата мети, складності бачити загальне за особистим ... Багато що з цього заважає в житті, але не так очевидно, тому що звично . Це можна побачити, розглянути і поставити собі завдання виправити.

ЗНАЧЕНННЯ КОЛЬОРІВ НА ПИСАНКАХ І КРАШАНКАХ

Найдавнішими вважаються крашанки  - це писанки одного кольору. Згодом виникли багатоколірні писанки, в яких застосовувались різноманітні природні барвники. Такі фарби, на відміну від сучасних, мали приємні м'які відтінки. Але колір в писанці з'явився не лише заради краси, а й отримав своє символічне значення, походження якого не випадкове.
Жовтий, золотистий, оранжевий кольори писанки впливають на людину подібно до сонячного проміння, дають радісний, світлий настрій. В писанці означають тепло, надію, небесні світила, врожай в господарстві.
Червоний колір на писанках мабуть є найбагатозначнішим. Недаремно в народній мові він зблизився з поняттям красивого, слова "красний" - "гарний" стали взаємовідповідними. Червона барва символізує добро, радість життя, для молодих - надію на щасливий шлюб. Саме червоне яйце є головним символом Воскресіння, жертовності і небесного вогню.
Зелений колір означає весняне пробудження природи, надію на гарний врожай.
Блакитний - небо, повітря, а також здоров'я.
Бурий, коричневий - землю і її приховану життєдайну силу.
Чорний колір - колір ночі, потойбіччя, всього невідомого і таємного. В писанці, будучи тлом, виявляє силу інших кольорів, так само, як в житті темрява дає змогу зрозуміти, що таке світло. Також символізує нескінченність життя людини, продовження буття після смерті.
Багатоколірна писанка є символом родинного щастя, миру, добробуту.
Навіть якщо ви не захоплюєтеся творчістю, і не збираєтеся це освоювати надалі, раджу спробувати - ви отримаєте дивовижний досвід!


Немає коментарів:

Дописати коментар