пʼятниця, 15 квітня 2022 р.

з 18.04 по 22.04.2022 тиждень ПСИХОЛОГІЇ

 Тиждень психології також зайняв своє місце серед інших предметних тижнів, оскільки з психологією пов’язаний увесь освітній процес.

 А. Макаренко писав: «Педагогіка – це майстерня, а психологія – інструмент, яким там працюють».


Психічне здоров’я - це стан благополуччя, при якому людина може реалізувати свій власний потенціал, справлятися зі звичайними життєвими стресами, продуктивно і плідно працювати, а також вносити вклад в життя своєї спільноти.
Пропоную відвідати сторінку «Тиждень психології».
 Ці чотири дні будемо всіляко підтримувати позитивний настрій!


Для переходу за посиланням натисніть:

Значення  символу психології  Ψ

Де і коли виникла буква "пси"?

 У IX столітті до н.е. греки познайомилися з фінікійським алфавітом. Цей алфавіт грекам сподобався і вони перейняли його собі. Треба зауважити, що в фінікійському алфавіті були відсутні голосні літери (читає повинен був сам здогадатися, які букви пропущені), греки ж ввели їх і тим самим створили перший справжній алфавіт. Вони також ввели п'ять нових символів: Ω (омега), Υ (іпсилон), Φ (фі), Χ (хі) і Ψ (пси).

Що означає зовнішній вигляд літери пси?

Передбачається, що зовнішній вигляд літери Ψ символізує тризуб грецького бога моря Посейдона, культ якого в той час був дуже широко поширений в Стародавній Греції. Власне про тризуб Посейдона є багато міфів. Вважалося, що своїм тризубцем Посейдон розривав землю і, глибоко розпорюючи її тіло, створював затоки і протоки. Є легенда, як Посейдон врятував маленьку дівчинку від переслідує її сатира. Він так сильно метнув в нього свій тризуб, що залізо, пронизав тіло сатира, упилося в скелю. Після того як тризуб був витягнутий, з скелі забив чисте джерело. Пізніше на цьому місці був побудований храм.
    Сам же тризуб Посейдона символізує поділ світу на три сфери: земну, небесну і духовну, і є союзом трьох першоелементів - повітря, води і землі.

Так який зв'язок між психологією та цією буквою?

Як відомо, термін "психологія" давньогрецького походження. Він складений з двох слів: ψυχη ( "psyche", "псюхе") - душа і λογος ( "логос") - знання або вивчення. Запропоновано був цей термін не в Древній Греції, а в Європі в XVI столітті. Винахідником слова "психологія" є філософ Гокленіус, який застосував слово "психологія" у 1590 році для того, щоб можна було позначити їм книги ряду авторів. Це слово отримало загальне визнання після робіт німецького філософа Християна Вольфа, книги якого називалися "Раціональна психологія" (тисячу сімсот тридцять два) і "Емпірична психологія» (1734).

Про використання слова "психолог" (з наголосом на останньому складі) в російській мові говорить репліка Мефістофеля в пушкінської "Сцені з Фауста": "Я психолог ... оце  наука! ..." Але в ті часи психології як окремої науки  не було. Психолог означав знавця людських характерів.

Після того, як психологія стала наукою, слово "психологія" стали вживати набагато частіше. За однією з версій, використання грецької букви ψ для позначення терміну "психологія" уперше стали застосовувати студенти філософських ВНЗ для прискорення запису лекцій з психології, де це слово вживалося практично постійно. Треба зауважити, що подібне скорочення застосовується не тільки у нас в країні, але і за кордоном.

Чому греки називали душу словом psyche?

Існує ціла легенда. Ерот, син Афродіти, закохався в дуже красиву молоду жінку Психею. На жаль, Афродіта була дуже незадоволена, що її син, небожитель, хотів поєднати свою долю з простою смертною, і докладала всіх зусиль, щоб розлучити закоханих, змушуючи Психею пройти через цілий ряд випробувань. Але любов Психеї була така сильна, а її прагнення знову зустрітися з Еротом таке велике, що це справило глибоке враження на богинь і богів, і вони вирішили допомогти їй виконати всі вимоги Афродіти. Еротові в свою чергу вдалося переконати Зевса - верховне божество греків - перетворити Психею в богиню, зробивши її безсмертною. Таким чином, закохані були з'єднані навіки.

Для греків цей міф був класичним зразком справжньої любові, вищої реалізації людської душі. Тому Психея-смертна, здобувши безсмертя, - стала символом душі, що шукає свій ідеал.

Використання буква пси в кирилиці

 Алфавіт - кирилиця - був створений в 863 році Кирилом і Мефодієм на основі грецького алфавіту. Відповідно, в ньому була і така грецька буква як ψ, яка використовувалася для позначення звуку "пс". Однак в 1708 році Петро I затвердив в якості російського алфавіту, так званий, цивільний шрифт, в якому були відсутні літери пси, ксі, омега і юс. З тих пір буква пси більше не використовувалася, однак в церковнослов'янською мовою буква ψ збереглася до сих пір.

Де крім психології використовується буква пси?

Відомо, що стародавні греки також використовували символ "пси" для позначення числа 700, щоб відрізнити його від аналогічної букви вони праворуч від числа малювали риску - ψ. Однак з поширенням римських, а пізніше арабських цифр, грецька система запису чисел була забута. В даний час, грецька буква ψ широко використовується у фізиці (в квантовій механіці її використовують для позначення хвильової функції) і в математиці (для позначення полігамма-функції).

   


Немає коментарів:

Дописати коментар