пʼятниця, 23 жовтня 2020 р.

ВПЛИВ БАТЬКІВ НА ФОРМУВАННЯ ДІТЕЙ

Навіть самі люблячі батьки можуть передавати дітям небажані симптоми негативних поглядів на життя, самі не знаючи про це. 
Ось деякі поширені приклади:
Надмірна настирливість батьків може привести до протилежного результату - дитина буде потайною і не дуже щедрою. Коли діти ростуть в атмосфері зайвої нав'язливості, настирливого вторгнення батьків, потайна поведінка часто входить у них в звичку. Це може мати наслідки для дитини в майбутньому, коли він захоче створити глибокі дружні або романтичні відносини, і виявить, що не здатний ділитися своїми глибокими почуттями.
Якщо батьки надмірно критикують дитину, намагаючись навчити його робити все правильно, це може привести до того, що дитина стане пасивною і нерішучою, побоюючись, що його рішення можуть піддатися критиці й осуду.
Діти, виховані в домі, де батьки їх люблять, але при цьому постійно сваряться один з одним, можуть стати невпевненими в собі, тому що їх почуття внутрішньої цілісності і безпеки буде перебувати під загрозою.
Тривожні батьки можуть виховати неспокійних дітей, так як діти не можуть розслабитися через нервову енергетику своїх батьків.
Батьки, які занадто опікують своїх дітей, можуть сприяти розвитку у дитини симптомів депресії, тому що змушують його стримувати природну потребу в дослідженнях і свободи.
Тому при взаєминах дитини з батьками можуть виявлятися явні чи приховані симптоми особистісних проблем батьків, а життя в атмосфері недозволених емоційних проблем батьків впливає на свідомість дитини в процесі дорослішання.
Ми часто неусвідомлено наслідуємо своїх батьків в підходах до виховання. Ймовірно, ви не раз чули такі слова: «Я вражена тим, що поступаю так само, як моя мати, коли я була дитиною. Ще перш ніж я встигаю усвідомити, ті ж слова, які говорила мені мама, вилітають з моїх вуст на адресу дочки ».
Яскраві приклади такої поведінки батьків можна спостерігати в деяких сім'ях під час трапези. Деякі батьки, самі, будучи дітьми, за обідом часто чули на свою адресу такі слова: «Заради Бога, Іван, коли ти навчишся користуватися виделкою?» або «Перестань розмазувати їжу по тарілці і просто їж!». Вони до сих пір згадують, наскільки болючою для них була така критика. В глибині душі ці діти давали клятву, що ніколи не будуть так розмовляти зі своїми дітьми. І що ж? Проходить 20-30 років, і вже самі як батьків вони повчають дітей тим же роздратованим тоном: «Михайло, заради Бога, скільки разів я вчила тебе правильно користуватися виделкою і ножем?» і «Коли ти, нарешті, навчишся говорити« будь ласка »і« спасибі »мамі, коли вона передає тобі хліб?».
Так само, як ми несвідомо наслідуємо нашим батькам, наші діти будуть наслідувати нам або реагувати на нашу поведінку в різних ситуаціях. Фахівці в області ейдетічеської психології виявили, що існує шість основних варіантів впливу, який чинить особистість батька на формування особистості дитини. При кожному з них дитина втрачає частину своєї істинної індивідуальності, так як наслідує або реагує на батьків.
1. Імітація
Діти наслідують своїх батьків. Вони несвідомо засвоюють відносини і емоції своїх батьків. Якщо дочка бачить, як мати дивиться в дзеркало і питає: «Я виглядаю товстою?», Вона почне наслідувати материнському самокритичного поведінки. Вона теж буде дивитися в дзеркало і шукати в собі недоліки. На щастя, дочки імітують також і материнську впевненість в собі. Дитина злого батька імітує сердите поведінку і накидається на дітей на дитячому майданчику. З іншого боку, дитина, яка бачить доброго і допомагає іншим людям тата, буде сам розвивати подібне ставлення до інших людей.
2. Ідентифікація
Ідентифікація більш фундаментальна, ніж імітація. Це не просто повторення поведінки батьків. Це поділ їх поглядів, відносин і почуттів - дитина відчуває ідентичність зі своїми батьками в будь-якому відношенні. Наприклад, у батька, який дуже консервативний, одягається в традиційному стилі, пишається людьми в погонах, вважає відданість Батьківщині понад усе, є дочка, яка повністю поділяє його світогляд і виходить заміж за чоловіка, схожого на свого батька. Це дочка глибоко ототожнює себе з переконаннями і способом життя свого батька і, можливо, втрачає (справжнє) самовідчуття, яке насправді відрізняється від батьківського. Ідентифікація передбачає ототожнення власного світогляду і поведінки з світоглядом і поведінкою батьків.
3. Реакція
Реакція - це поведінка, прямо протилежне поведінки батьків. Реакцію частіше можна спостерігати у підлітків, хоча вона може спостерігатися і протягом усього життя. Наприклад, батько може бути дуже релігійною людиною, а його дитина бунтарем, який вважає себе атеїстом і відмовляється ходити до церкви. Або батько може бути дуже акуратним, а дитина в протилежність йому стає дуже неохайним в житті і роботі. Батько може педантично дотримуватися використання тільки натуральних продуктів і приймати полівітаміни, на що його дитина реагує, харчуючись нездоровою їжею і не звертаючи уваги на власне здоров'я. У спробі знайти себе дитина настільки намагається бути схожим на батьків, що втрачає з уваги те, ким він справді є, свої унікальні особливості і життєві цінності.
4. Втрата
Коли маленькій дитині відмовляють в основних біологічних потребах, і він відчуває такі позбавлення, як відсутність тісного зв'язку з матір'ю, брак батьківського виховання, зневага, занадто жорстку або занадто м'яку батьківську стратегію дисципліни або безліч інших поневірянь, така дитина в міру дорослішання буде страждати від почуття внутрішньої спустошеності. Це благодатний грунт для розвитку розладів харчової поведінки (анорексії, булімії), наркоманії, нав'язливості сексуального характеру або емоційних спалахів, за допомогою яких дитина прагне отримувати любов і підтримку. Ми всі страждали від різних втрат в житті; однак найбільш сильні з них залишають порожнечу або «дірку» в психіці людини, яку важко заповнити.
5. Проекція
Проекція виникає тоді, коли власні суб'єктивні думки приписуються іншим людям (а також і свої почуття, емоції, наміри, досвід переносяться на інших). Т. е. Людина помилково розглядає все те, що відбувається всередині себе, як приходить зовні. Якщо батько говорить, що одна з двох його доньок красива, а інша розумна, то «розумна» дівчинка може порахувати, що вона потворна, хоча це може бути далеко від істини. І навпаки, красива дочка може відчути себе дурною. У батька, який не бере участі в повсякденному житті своїх дітей, тому що повинен працювати на двох роботах, щоб прогодувати свою сім'ю в зв'язку з економічною необхідністю (і, звичайно, з любові до своєї сім'ї), може бути дитина, який уявив, що батько не любить його, тому що його ніколи немає вдома. Він буде рости, відчуваючи себе нелюбимим, хоча це не так. Діти роблять помилкові припущення про себе і неточне тлумачення свого життя у відповідь на зауваження батьків або їх поведінку, хоча зауваження, можливо, було ненавмисним. Така тенденція неминуча, і її можна виявити тільки за допомогою відкритого спілкування.
6. Прихильність
Прихильність - це залежна поведінка, біологічно необхідне малюкові або маленькій дитині. Однак якщо батьки не можуть відпустити свого дитини, яка дорослішає і надати йому автономію, вони заважають його самостійності. Дитина стає невпевненим і не довіряє своїм внутрішнім ресурсам, щоб справлятися з життям, як дорослий. Приклад подібної ситуації: мама студентки університету щодня говорить їй, як одягатися і що робити на протязі дня. Материнське втручання і залежність від матері змушують її дочка з недовірою ставитися до власної думки і почуттів. Однак надійні батьки знають, коли слід дати дитині незалежність, а коли - натягнути віжки, і сприяють розвитку у дитини почуття самостійності.
Щоб зрозуміти, який вплив ви надаєте на вашу дитину, в першу чергу важливо зрозуміти, як ви ставитеся до самого себе, яку ношу самокритики ви несете і ті позитивні почуття про самого себе, які перетікають з вас в вашої дитини при щоденному взаємодії з ним.
https://ru.childdevelop.com.ua/articles/psychology/791/


Немає коментарів:

Дописати коментар