Проєкт "Завжди поруч" для педагогів

Батьківськам

Педагогам

цікавинки психології

Сторінки

четвер, 12 вересня 2024 р.

👉Спілкування з рідними воїна, зниклого безвісти: говорити не можна мовчати...🙏🏻

👉Спілкування з рідними воїна, зниклого безвісти: говорити не можна мовчати...🙏🏻

Десятки тисяч українських родин, шукаючи своїх рідних воїнів, живуть наче в двох світах. В одному — це шлях пошуку, сповнений віри і надії. В іншому — життя, сповнене безсилля, відчаю, невідомості та безпорадності від неможливості впливати на ситуацію.

В чому проблема?
В такій ситуації близькі сімей, де військовослужбовець зник безвісти, часто не знають: Як бути поруч й підтримувати людину, чий близький воїн зник безвісти? Як підтримати тих, хто відчуває біль, безпорадність і надію водночас? Як спілкуватися та допомогти, щоб не нашкодити? Що робити, коли людина «закрилась» й не хоче ділитися почуттями, бо вважає, що оточення не може витримати її сліз та переживань?

Які причини?
З часу великої повномасштабної війни в Україні, на жаль, значно зросла кількість родин, які живуть у стані постійного відчаю і водночас надії. Гострого болю, порожнечі, безпорадності через неможливість впливати на ситуацію — та водночас віри, сподівань, знаходження способів пошуку військового. Разом із ними цю втрату переживають друзі, близькі, знайомі. Хтось допомагає у пошуках, хтось — у побутових справах, а інші не знають, як підтримати людину в таких складних обставинах.
Такий вид втрати є найскладнішим, адже родина не має ні зв’язку з рідним, ні офіційного підтвердження факту загибелі. В психології його називають «невизначеною втратою». Цей тип втрати викликає унікальний вид горя: оскільки немає розуміння, коли все проясниться, то такому горю немає кінця. Його причиною є не слабкість людини, а саме двозначність: поєднання надії на повернення воїна й безпорадності від пошуків, відчаю від думок про можливу загибель.
👉Як це працює?
Підтримка такої людини починається зі звичайного емпатичного перебування поруч. Можна просто сказати: «Я бачу, як тобі складно», «Я готовий тобі допомогти», «Я поруч», «Чим я можу тобі зарадити?», «Я бачу, як важко тобі з цим. Це важче, ніж більшість людей думає», «Я б хотіла розділити з тобою це, якщо дозволиш». Будьте щирими, але не висловлюйте свої припущення. Слухайте, що каже людина, а не пропонуйте свої варіанти.

Краще відверто зізнатися, що ви не знаєте, як допомогти, але готові бути поруч. Можливо, потрібна допомога у побутових справах, можливо, у пошуках інформації про зниклого, іноді необхідно просто побути поруч із людиною й підтримати її у тому стані, в якому вона перебуває, слухати, що важливо для людини. Якщо для неї важливо думати, що рідний може бути в полоні, підтримувати те, що дає цій людині ресурс, щоби витримувати цю невизначеність, адже ця невизначеність може тривати роками. В такому разі можна запитати: «Якби ваш син/чоловік/батько міг сказати чи написати вам щось, чи хотів би він, щоби ви були в такому стані? Як би він вас підтримав?». І тоді виникає потреба шукати джерело ресурсу. Спитайте, що ця людина може зробити, щоб підтримувати себе.

Підтримки у родині зниклого безвісти потребують і діти. З ними необхідно говорити відповідно до їхнього віку, тобто треба пояснювати так, щоб вони розуміли, що відбувається. Не варто приховувати правду або уникати розмов про зниклого безвісти рідного воїна. Це можуть бути слова: «Тата немає, але його любов завжди з тобою в серці ». Коли дорослі в кризі, дітям важливо, щоб з ними в цей час був хтось із дорослих, хто може дати їм підтримку, відчуття безпеки, відповісти на їхні запитання. Часом у дорослих, які переживають стан горювання, не вистачає сил турбуватися про молодших членів сім’ї. Тому поведінка дітей може змінюватися — діти стають дуже слухняними чи навпаки. Поведінкою дитина привертає увагу до себе та намагається вирвати близьких зі складного стану. Якщо ви хочете допомогти, то якраз важливо розвантажити дорослих і підтримати дитину практично: провести з нею час, поговорити про її емоції. Це можуть робити більш ресурсні члени родини або родичі, хрещені батьки, друзі сім’ї.

Близькі, рідні військовослужбовця, який зник безвісти, почуваються самотньо. Їх ранять недоречні коментарі та висловлювання, наприклад, такі як: «Візьми себе в руки», «Скільки вже можна чекати?», «Я все розумію, але ж нічого страшного. Жила, як живеш». Не варто висловлювати припущення, де може бути зниклий захисник, захисниця. Іноді цим жінкам доводиться їхати в місце, де їх не знають, аби поплакати, подовгу перебувати наодинці, адже люди не можуть витримувати їхні сльози. Таку людину необхідно підтримувати дуже обережно й не ставити безглуздих запитань.
Якщо на вулиці хтось сказав щось недоречне й людина почала плакати, то краще сказати: «Я тут, я поруч, я чую, що вам погано», «Я відчуваю, що ваш стан погіршився. Я бачу вашу злість і біль. Мене теж злять такі висловлювання. Я хочу вас захистити», «Так, та людина сказала це, не подумавши, зовсім не розуміючи, як вам зараз. Так не має бути», або: «Я бачу, що ви зараз відчуваєте злість, біль і ви цілком праві». Люди, які перебувають у стані постійного виснаження, гострого горювання, іноді просто можуть не мати сил, аби відповісти на слова, які ранять. У спілкуванні необхідно обирати фрази, які не будуть знецінювати почуття цієї людини. До прикладу, жорстоко звучать фрази: «Ти вже довго чекаєш, що ти не звикла?», «Перестань плакати вже». Ці фрази знецінюють те, що відбувається у цієї людини. Краще сказати: «Я бачу, як тобі погано. Ти можеш поплакати, це нормально. Я побуду з тобою. Чим можна допомогти?», «Я зараз тут, з тобою. Як ти хочеш, щоб я тебе підтримав? Заварити чаю?». Обійміть близьку людину. Покажіть своє бажання піклуватися про неї. Найскладніше — бути поруч, не втішаючи, не відволікаючи розмовами. Якщо це близька людина, дайте їй вибір, що робити, аби витримати цей складний момент.

Якщо ж близька людина застрягла в стані відчаю та безсилля, необхідно допомогти повернути відчуття контролю. Це найскладніше, що може траплятися з людиною. Дуже помічними можуть бути згадки про зниклого безвісти воїна й спільні моменти. Адже коли людина переживає втрату зв’язку й контакту, важливо зосереджуватись на тому, що пам’ять залишається завжди з нами. Необхідно акцентувати на тому, що зв’язок рідних зі зниклим захисником ніколи не зникне. Й важливо підтримати себе, аби мати сили на життя.

Що ще може допомогти?
Іноді люди бояться згадувати зниклого безвісти, аби не зробити боляче його близькій людині, яка чекає. Проте згадка приємних спільних моментів викликає приємні почуття, посмішку. В цю мить вони ніби з’єднуються. Ось це почуття суму і печалі показує, що насправді є важливим. Можна сказати такій людині: «І хоча ці згадки навіюють сум і печаль, проте ваші спільні приємні й важливі моменти залишаться з вами назавжди». Важливо підкреслювати важливість рішення захищати Батьківщину, яке прийняв/-ла військовий/військова. До прикладу, це можуть бути фрази: «Ми поважаємо вашу близьку людину. Це було його/її рішення, його цінності. Ваш син (брат, батько, чоловік, мама, дочка, дружина, сестра) — смілива, сильна людина з високими цінностями. Дякуємо за захист».

Не будьте байдужими, не соромтесь реагувати. Попри надскладний період життя, випробування й переживання, рідні зниклих безвісти продовжують бути членами нашого суспільства. Підтримайте людину, яка потребує підтримки, час від часу цікавтесь, як у неї справи, пропонуйте допомогу, запросіть разом відвідати захід або свято чи просто будьте поруч. Ці маленькі й посильні для кожного кроки можуть допомогти людині подолати великий шлях до зцілення.

За матеріалами:Служби психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців.

неділя, 8 вересня 2024 р.

Міфи про суїцидальну поведінку

Розгляньмо декілька тверджень, що є міфами:

❌ Більшість самогубств здійснюється майже або зовсім без попередження.

✅ Насправді, більша частина людей подають попереджувальні сигнали про можливий суїцид — у формі безпосередніх висловів, фізичних та тілесних ознак, емоційних реакцій або поведінкових проявів.  

❌ Якщо людина має схильність до самогубства, то вона залишиться в неї назавжди.

✅ Більшість суїцидальних кризових станів є минущими і усуваються при відповідній допомозі.

❌ Самогубство є надзвичайно складним явищем, тому допомогти самогубцям можуть лише професіонали.

✅ Дійсно, дослідження свідчать, що суїцид — складне явище, але розуміння і реагування на суїцидальну поведінку у конкретної людини не вимагає глибоких знань у галузі психології або медицини. Вимагається лише проявити увагу, сприйняти дану інформацію серйозно і надати підтримку.

❌ Не слід говорити про самогубство з людиною, котра схильна до нього, оскільки це спонукає її до дії.

✅ Розмова про самогубство не породжує і не збільшує ризику його здійснення, а навпаки — знижує його.

👉Як розпізнати ознаки суїцидальної поведінки🫂

Як розпізнати ознаки суїцидальної поведінки

Багатьом самогубствам можна запобігти, якщо вчасно розпізнати загрозливі думки у людини та надати їй допомогу. І кожен із нас може допомогти. Тож у Всесвітній день запобігання суїцидам МОЗ публікує рекомендації, що варто робити, якщо ваші близькі мають суїцидальні думки та/або наміри.

Деякі поширені ознаки в поведінці людини, що можуть свідчити про наявність суїцидальних думок:

  • поява тривожності, дратівливості, прояви конфліктної поведінки, злоби;
  • відстороненість, уникнення контактів з друзями та родиною;
  • перепади настрою;
  • поява ризикової поведінки; 
  • зміни сну, брак енергії;
  • відмова від їжі або переїдання;
  • негативні репліки про себе;
  • репліки про неможливість виходу зі складної ситуації;
  • труднощі у подоланні щоденних проблем;
  • втрата інтересу до власної зовнішності;
  • погрози заподіяти собі шкоду або вбити себе;
  • розмови про смерть або самогубство; 
  • підготовка або надсилання прощальних повідомлень;
  • розроблення планів покінчити зі своїм життям;
  • завершення поточних справ, дарування речей, складання заповіту. 

Крім того, на наміри вчинити самогубство можуть вказувати й інші неочевидні ознаки, як-от: удавана веселість, жарти над власними емоціями. Ознаки суїцидальних думок можуть бути як завуальованими, так і відкритими. Хтось говорить про свої наміри прямо, наприклад: «Я так більше не можу», «Я не хочу жити», «Я хочу заснути і ніколи не прокинутися», а хтось робить натяки. У будь-якому випадку такі слова і дії не варто ігнорувати.

Розуміння та підтримка близьких, які можуть потрапити в складні ситуації, може змінити ситуацію. Не соромтеся проявляти турботу та звертатися за допомогою, якщо це необхідно. 

четвер, 5 вересня 2024 р.

Як прийти до тями після масованої атаки по Україні⁉️

Як прийти до тями після масованої атаки по Україні⁉️
Знов потужні обстріли по всій нашій країні. До них неможливо і не варто звикати. І якщо твоє тіло реагує на них: напругою, заціпенінням, тремтінням - це добра новина. Бо це означає, що ти здатен/здатна відчувати і реагувати на небезпеку. 

Така реакція у відповідь на стрес потрібна для того, щоб привести організм у стан, в якому людина готова вступити в бій, адаптуватись під обставини  або втекти. Інша справа - як потурбуватись про себе в такі моменти? 

💛 Найкраще, що ти можеш зробити для себе в цей момент - це допомогти тілу позбавитись напруження. 

Ось декілька порад про те, як це зробити👇:

✅ Якщо відчуваєш тремтіння або озноб: візьми тепленьку і приємну на дотик ковдру і накинь на себе. Якщо є можливість, зав’яжи її спереду навхрест - так твоє тіло зможе відчути тепло і міцний каркас. Поїж, або випий чогось тепленького. 
 
✅ Якщо калатає серце: злегка постукай по грудях – один легенький раз в секунду, зі словами «Я є», «Я стою», «Я в порядку».
 
✅ Якщо запаморочення, або крутиться голова: займи положення сидячи, постав ноги на підлогу і сфокусуй свою увагу на них, і на диханні: рівний глибокий вдих і трішки довший рівний видих. Продовжуй робити це, поки знов не відчуєш міцний ґрунт під ногами. 
 
✅ Якщо відчуваєш, як підступає паніка: використовуй техніки заземлення. 

Одна із простіших:

- знайти навколо себе 5 речей однакового кольору,
- знайти 4 речі, яких можна торкнутися,
- знайти 3 речі, які можна почути,
- знайти 2 речі, які можна понюхати,
- знайти 1 річ, яку можна покуштувати.

✅ Якщо тіло заціпеніло: потруси спочатку послідовно кожною його частинкою. Голова, руки, ноги, бедра. А в кінці все разом. Можеш також робити легенькі похлопування, щоб відчути кордони свого тіла. 

✅ Якщо хочеться розплакатися: знайди безпечне для себе місце і дозволь собі зробити це. Побудь для себе «турботливим батьком/мамою» в цей момент.
 
✅ Коли тіло заспокоїться: 

🧁 зроби собі щось смачненьке; 

🎧 послухай заспокійливу музику; 

👥 поговори з кимось, хто може бути підтримкою і опорою в цей момент; 

😺 погладь, або візьми на руки свого домашнього улюбленця, або 

🫂 обіймись із тим, хто є поруч;

👣 і маленькими кроками повертайся до своїх буденних справ.

Джерело: ☘️ Психолог на звʼязку

неділя, 1 вересня 2024 р.

Самодопомога при депресивних станах, станах тривалого пригнічення

Самодопомога при депресивних станах, станах тривалого пригнічення 
Поки ми ще не дійшли до лікаря, поки ще якось функціонуємо, треба вже намагатися допомагати собі справлятися. 

💌Перше — намагатися НЕ відвертатися від людей, спілкування з приймаючими людьми, готовими вислухати, розділити наш біль, стан, — лікує, зцілює, дає сили рухатися. 

Потрібно згадати способи комунікації з зовнішнім світом, які хоч трохи подобалися раніше. 

Це може бути смс друзям, допис в соц мережах, доєднання до певної спільноти, групи підтримки, марафону, навчальної групи. 

Важливо, щоб оточення було приймаючим,  безпечним. 

💌 Друге. Відновлювати поступово щоденні рутини, прості щоденні дії, які повертають нам відчуття контролю і відчуття «я можу, я зробив, я справляюся.»

Це: застеляти ліжко; переодягатися і виходити на двір, вранішні і вечірні рутини: чистимо зуби, вмиваємо лице, ходимо в душ, наносимо доглядову косметику тощо. 

💌 Третє. Складаємо список того, що нам подобалося раніше, навчання, спорт, прогулянки, вишивка, малювання, складання історій, казок, ведення щоденників, благодійні проекти, читання, прослуховування аудіо книг, музика, заняття танцями, вивчення мов тощо; 

а також список того, що хотіли давно спробувати, але не наважилися. 

💌 Четверте. Відновлюємо прогулянки, як і де можемо. Потроху, поступово. 

Для особливо вмотивованих людей підійдуть і тренування вдома чи в залі, з онлайн тренером чи самостійно.
Будь-які приємні і комфортні види активності. 

💌 Пʼяте. Режим пиття.
Почати можна просто: налити стакан теплої води зранку і випити, пляшка води біля себе. 
І відмітити про себе, що я молодець, що роблю це. Це позитивне підкріплення, яке стимулює формування звички. 

💌 Шосте. Режим сну. Гігієна сну. 
7- 9 годин, сомнологи наголошують на тому, аби це був один і той же час відходу до сну. 
Прохолодна темна кімната.
За годину до сну налаштовуватися на сон: вечірні рутини, книга, відсутність гаджетів. 
Якщо щось дивитися, то щоб воно сприяло засинанню. 

Сон — це левова частка вкладу в настрій наступного дня, в повернення сил, бажання прокидатися, в продуктивність. 

Ми часто нехтуємо ним, особливо в невротичних станах. 

💌 Сьоме. Режим і якість харчування: якщо спробувати більше споживати супи, каші, овочі, фрукти, зелень, мʼясо, рибу, 

і виключити: солодощі, гостре, копчене, фастфуд, саме те, що люди ще називають сміттєвою їжею, можна значно покращити ментальний стан. 

📩 Восьме. Майнфулднес, медитації; 
а також щоденники чи додатки, які дозволяють планувати і відмічати виконані задачі, 

а також ті, які дозволять відмічати динаміку емоційного стану при при виконанні запланованих завдань. 

Так психіка бачить і сприймає результат і користь, і відповідно, поступово росте інтерес до того, аби практикувати свої активності чи певний режим.
Мотивацією тут буде зниження тривоги, апатії, емоційних перепадів, підняття рівня енергії. 
__________
Важливо
💌Наголошую на візиті до лікаря. Є стани, які самостійно не можна змінити, потрібен правильний діагноз і обовʼязкова медикація. 

💌 Вкрай важлива вчасна діагностика лікарем-психіатром, призначення схеми лікування в станах депресії, генералізованого тривожного розладу, інших тривожних розладів, соматоформних неврозів, розладів харчової поведінки тощо. 

І робота з іншими спеціалістами сфери ментального здоровʼя, психологами, психотерапевтами. 
Додаткове обстеження спеціалістами, ендокринологами, гастроентерологами та ін. при потребі. 

В описаних випадках буває достатньо лише медикаментів, якщо організм дає стабільну позитивну відповідь. 

Згідно рекомендацій NICE, різні види депресивних станів можуть потребувати супутньої психотерапії. 
Робота з психологами і психотерапевтами також потрібна не лише для виходу з депресивних, тривожних чи інших станів, але і для закріплення результатів в майбутньому, тобто для тривалої ремісії. 

Всім здоров’я.
Матеріали з інтернету