вівторок, 2 липня 2024 р.

Як допомогти дитині, коли їй страшно❓❔❓

Як допомогти дитині, коли їй страшно. Швидке втручання. 🌼Практикум безстрашного Дитинознаства від Світлана Ройз.
#дитячий_психолог 
Тема страхів у дітей різного віку зараз загострена. Стрес спровокував те, що дитина могла вже давно пройти у своїй «віковій нормі». Нижче — прості дії, які можуть використовувати дорослі.

☀️ Запропонуйте дитині уявити, що навколо неї сфера, що світиться. Долонями (пантомімою) навколо себе вибудовуйте кордони. Все, що лякає – залишається за цією кулею. Вона складається і з власної сили та любові.
☀️ Скажіть, аби дитина міцно стиснула вашу руку. А тоді проговоріть їй вголос: «У тобі стільки сили, яка допоможе впоратися із будь-яким страхом».
☀️ Поверніть дитину у відчуття «теперішнього» — попросіть торкнутись кількох різних по фактурі та температурі об’єктів, знайдіть 2-3 об’єкти зеленого кольору (зелений сприймається як спокійний, безпечний), випийте води, вимовляйте «брррррррр», зробіть якусь смішну пику.
☀️ Спробуйте відштовхнути страшний образ руками – відкиньте його від себе зі звуком.
☀️ Розітріть долоні, покладіть на нирки, розітріть долоні, покладіть на ребра, потім розтертими долонями простукайте своє тіло, ніби вибиваєте килимок.
☀️ Навчіть дитину, що у неї є «чарівна кнопка», що допомагає впоратись зі страхом — знаходиться між мізинцем та безіменним пальцем.
☀️ Запропонуйте уявити, що те, що лякає, ми зменшуємо до такого розміру, що можна стиснути в кулак, сховати в сірниковій коробці.
☀️ Крикніть голосно: «Страх — йди. Я тебе не боюсь!»
☀️ Додайте до образу, що лякає, якусь смішну деталь (наприклад, до образу злої людини – бантик чи величезні вуха слона, чи курячі лапки)
☀️ Якщо дитину злякав образ, який він бачив у мультфільмі чи кіно, то цю картинку страшної події слід відправити назад у мультфільм. Плескайте в долоні, ніби «запечатуючи» цей образ знову у мультфільмі. Можна запропонувати – в уяві стерти цей образ гумкою.
☀️ Якщо дитину налякав страшний сон – після пробудження, як режисери змінюйте сюжет.
☀️ Якщо дитину злякав звук, помасажуйте вуха, обов'язково скажіть – це був звук (такий)…. Все вже минулося. ми в безпеці.
☀️ Уявіть, що страх можна зменшити та покласти у сейф. Закрийте сейф на замок, перев'яжіть ланцюгом, мотузкою і відправте кудись на далеку планету або під землю, або океан.

Важливо пам'ятати:
Коли дитина каже, що їй страшно – найбільший її страх, що її не приймуть, висміють. Найдивніший страх ми сприймаємо як реальний, він є у реальності дитини. Тому ми допомагаємо дитині, не знецінюючи її почуття. Якщо ми їй скажемо — нічого страшного немає — вона не перестане боятися. Вона залишиться зі страхом наодинці.

Будь-яка складна ситуація може стати містком для близькості.
Алгоритм:
🌲 Підтримка. Замість слів: Ти ж великий, тут нічого боятися (ці слова раціональні, звучать, як знецінювання), – Ти виглядаєш наляканим. Бачу, що тобі страшно.
🌲 Близькість: Я з тобою (можна сказати словами, можна обійняти, взяти на руки, взяти за руку), — Чого ти боїшся? — Адже важливо, щоб дитина від загального «я боюся» перейшла до конкретного Я боюся темряви, Я боюсь, що на мене нападуть монстри, Я боюсь, що загублюсь.
Коли ми знаємо, що конкретно лякає дитину, ми можемо вибрати спосіб трансформації.
🌲 Нормалізація: Знаєш, я боялася у твоєму віці та навіть зараз іноді боюсь. Зараз те, що відбувається, дійсно страшно. Я точно знаю, що ми впораємося. Ми можемо з тобою зробити.
🌲 Трансформація: (конкретні дії та практики вище).

Ви могли побачити, що у всіх ідеях — дитина і дорослий — суб"єкт, відчуває свою силу і сам робить дію.
Це — так звані «швидкі практики». Те, що можуть робити батьки, щоб зняти гострий стан. Трансформацією, глибокою роботою, мають займатися спеціалісти.

UNICEF

понеділок, 1 липня 2024 р.

Превенція суїцидів у дітей, підлітків та молоді.⠀

Превенція суїцидів у дітей, підлітків та молоді.
🫂Якщо ви помітили, що дитина чи підліток має певні критерії, що підвищують ризик або ж опосередковано кажуть вам, що її нічого не тримає в цьому житті, слід одразу звернути на це увагу та підтримати дитину.
❗️Завжди гарним варіантом буде – запропонувати звернутися до спеціаліста, проте це не змінює необхідності розуміння та підтримки від близьких людей. Тож, якщо є необхідність поговорити з дитиною на таку складну тему, необхідно бути дуже обережним, аби не допустити наступних помилок.
✖️Справжньою помилкою у такому випадку  буде, якщо батьки або педагоги:
- уникають даної теми, хоча бачать, що вона, на жаль, актуальна для дитини;
-  засоромлюють та дорікають  за такі думки чи дії;
- порівнюють дитину з іншими людьми або порівнюють якісь схожі життєві ситуації;
- починають дуже сильно переконувати за життя, проте не розділяють біль та переживання дитини;
- не вірять у можливість вчинення самогубства;
- одразу ведуть дитину до психіатра, не поговоривши із нею.
❓Чому такі дії є помилкою?
📍Дослідження стверджують, що говорячи прямо про смерть та суїцид, ви не підштовхуєте людину до таких дій. Навпаки, якщо вона думає про це,  і ви вловили цю «підказку», це говорить про те, що ви уважні до людини, ви турбуєтесь про неї та хочете допомогти. Бажання вчинити самогубство не з’являється від однієї розмови про це явище, на це впливає дуже багато факторів або ж психічний розлад, або психотравмуюча подія.
📍Засоромлювати та дорікати також є поганою ідеєю. По-перше, так людина точно не зможе відчути підтримку та розуміння. По-друге, у випадку депресії, біполярного  афективного розладу  чи інших психічних розладів, людина значною мірою не може впливати на цей процес, адже це  наслідок хвороби й тут потрібна допомога психіатра та психолога.
📍Порівнювати з іншими людьми та ставити когось в приклад також не варто. Кожна людина має свій життєвий досвід та свою нервову систему. І якщо, наприклад, в підлітка є підтримка в родині, він росте в безпеці та любові, він має друзів та улюблену справу, і загалом все в його житті стабільно та добре, то розрив із коханою людиною може переживатися ним набагато легше. Звісно, він може відчувати також значний біль, але, у більшості випадків, якщо людина має добре соціальне середовище, немає соматичних/психічних захворювань, скоріш за все вона зможе впоратись із цими складнощами. Інший випадок – коли в дитини і до цього були якісь проблеми в родині/ в близькому оточенні/ вона не почуває себе реалізованою тощо. Окрім того, ще значну роль грає тип нервової системи та схильність до імпульсивних дій, такі речі є дуже індивідуальними.
📍Загалом говорити про те, що може тримати людину в цьому житті (родина, друзі, хобі, подорожі, мрії та інш.) – добра ідея. Проте до цього етапу ще потрібно підійти. Спочатку розмови необхідно обговорити, що штовхає людину до суїциду, що турбує та не влаштовує дитину.
📍Незважаючи на те, як ви добре знаєте цю дівчинку чи цього хлопчика, ніколи  не можна точно припустити, чи може людина вчинити суїцидальні дії. Батьки та педагоги, і зрозуміло сама дитина, можуть не знати про депресію/ПТСР чи інші психічні розлади. До того, треба розуміти, що інколи підлітки дуже багато тримають в собі, а якісь події можуть стати останньою краплею.  Люди, що схильні до істерик, перебуваючи в стані афекту, також можуть вдатися до суїцидальних спроб.
📍Звернутися до психолога та психіатра буде точно правильним рішення.
Однак, спочатку все ж варто поговорити із дитиною один на один, підтримати її та проявити емпатію.  Якщо батьки «відправляють» дитину одразу до спеціаліста,  також може з’являтися відчуття непотрібності, нерозуміння, неприйняття.
⁉️🗣У нашому наступному дописі, ми обговоримо, як спілкуватися з дитиною про суїцидальні думки чи дії.
«Проєкт «Національна гаряча лінія для дітей та молоді» впроваджується Громадською організацією «Ла Страда-Україна» за фінансової підтримки Дитячого фонду ООН UNICEF Ukraine та уряду Німеччини.

#НДМГЛ #childhotline #116111UA #гарячалініяпідтримки #гарячалініядопомоги #національнагарячалінія #ЮНІСЕФ #UNICEF #UNICEFUkraine

Бережіть себе і близьких 🫂👐

Шановні діти, батьки! Ми живемо у дуже складний період, важко психологічно і фізично. Нашим дітям, особливо підліткам, ще важче пережити певні емоції, конфлікти, події. Тому звертаюсь до батьків - приділіть максимальну увагу своїм дітям, створіть теплий, доброзичливий клімат в родині, огорніть дітей теплом і турботою, поговоріть, проведіть разом час, зараз літо.. послухайте і почуйте своїх дітей.. і головне - бережіть своїх дітей!